Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
VŠCHT PrahaÚEM → Digitální nákup → Digitální nákup - příspěvky z roku 2020 → Sto zamyšlení o e-aukcích
iduzel: 56249
idvazba: 65562
šablona: stranka
čas: 29.3.2024 16:21:01
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 56249
idvazba: 65562
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'kem.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/digitalni-nakup-scm/2020/sto-zamysleni-o-e-aukcich'
iduzel: 56249
path: 8547/11265/11271/11270/55750/55752/56249
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Sto zamyšlení o e-aukcích

Milan Kaplan, 2020

Již několik měsíců publikuje Milan Kaplan na svém linkedIn profilu zajímavé postřehy z oblasti e-aukcí. Určitě stojí za to je pravidelně sledovat. Jako malou ochutnávku jsem vybral zamyšlení nad e-aukcemi jako vstupní branou k automatizaci nákupu (příspěvek 6/100) a mimořádně zajímavou analýzu nejčastějších komodit pro různé typy e-aukcí (příspěvek 8/100). Přeji Milanovi pevnou vůli a dostatek inspirace k vytvoření všech sto příspěvků.

AUKCE & AUTOMATIZACE

 

Aukce nejsou pupek nákupního světa a stejné je to i s workflow, category managementem, katalogy a jinými manažerskými nástroji na řízení nákupu. Ovšem v podobě softwarů jsou skvělou robotickou automatizací, umožňující uplatnění nákupního know how a kreativity na místo toho, abychom jen unaveně přenášeli a vyřizovali objednávky. Jde o pomocníky, kteří jsou schopni za nás udělat část práce. Výhodami jsou vedle úspory času i jednodušší kooperace, menší chybovost, vyšší efektivita, bezpečnost a transparentnost. U toho času je to tak, že jejich propojováním ho jde nasyslit přes půlku (57%) oproti procesům bez nich. A taky zrychlit vyřízení požadavku, mít aktuálně reálné ceny nebo být upozorněn na procesní anomálie.

Bohužel, robotická a kognitivní automatizace nákupčím a zakázkářům moc nejde. Naštěstí s každou krizí si vzpomeneme na aukce, které jsou kvůli potřebným úsporám takovým beranidlem automatizace, a s nimi jde proces elektronizace excelentně začít. A hned jak se zavedou, tak přidat další nástroje. Ostatně v civilu cenové srovnávače (parametry versus cena) používáme úplně běžně a aukce jsou v podstatě to samé, jen jsou dynamické. Elektronizujte!

AUKČNÍ KOMODITY

 

V tomto příspěvku naleznete komodity nejčastější soutěžené v aukcích. Po každém otevření tohoto tématu kladu specialistům nákupu a veřejných zakázek, kteří jsou ještě nepoznamenaní aukcemi, rozřazující otázku. K čemu se aukce hodí a na co by je oni použili?

A nejčastěji pak slyším o snadno definovatelných indirektech. Nejlépe kancelářské potřeby a technika, prostě něco jednoduchého. A teď se podívejte na tabulku. Kancelařina se tam vůbec nevešla. Jasně, jsme sice omezeni prostorem, ale kdyby to tak nebylo, tak bychom ji našli u anglické reverzní (ERMMA s multikritériemi i bez nich) na jedenáctém místě, u tickerovací eA na dvanáctém a v biddingu na deváté pozici. Biddingem myslím závazné předložení nabídky, které někdo označuje jako RFQ a jiní zase jako poptávku. Do grafů, které vycházejí z desetileté souhrnné analýzy, jsem pro ilustraci stáhl pět nejčastějších soutěžených komodit. Umístění náročných nákupních komodit na předních místech je pro mnohé překvapivé. Přitom, kdy jindy by bylo správné využít aukční vyjednávání než tehdy, kdy jde o přesnost, čas, transparentnost a definitivnost. Tu definitivu vzpomínám proto, že u aukcí dochází ke zpochybnění výsledku výběru méně často. A o tom příště.

Oba příspěvky přetiskujeme s laskavým souhlasem autora.

Aktualizováno: 27.10.2020 20:54, Autor: Magda Matušková

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Ústav ekonomiky a managementu
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi